Second Birthday

Wednesday, 16 November 2016

SWISS 2016

Ok la..ni part last la ek..ngandung2 nie pemalas nau nak menaip..haha..Swiss nie kiteorang amek flight ke Zurich dengan easyjet..kalau bab perhabes duit nie kau bagi kat aku jela..pandai la aku cari flight..cakap je kau nak pi mane..italy??german?? tapi disebabkan aku nak sangat pi Swiss..so semua kena ikut la kan..tu yang xjadi pi Scotland..sebab duit aku xlepas...duit mak2 ni lepas jer..hahah..anak xpi mak mane leh pi kan..hahaha..

so kiteorang amek 2 kereta ke Gatwick airport..which is agak jauh dari London..pagi2 buta dah tercongok kat situ..kena standby coins ya untuk timbang bags..naik easyjet..bag pun kena bayar...ala2 AA la kalau kat sini..Gatwick Airport bagi aku sangat tenang..bersih..dan yang paling win..setiap toilet room dia ade paip n sinki..sangatlah heaven..tapi xde lak nak memerut mase tu..haihhhhh...

so kat airport..kiteorang makan jer pape yang dijual kat kedai serbaneka kat situ..sandwich pun jenuh memilih mane yang boleh makan..tapi coklat nie memang ketagih..sedapppp giler..kat malaysia pun ade jual...tapi kedekut nka beli kat sini..rase mahal..hahah


dalam flight..seat dia 3-3..so ngam2 la kiteorang anak beranak..dak kenit nie xtido pun..tapi behave la..alhamdulillah..sampai jer Swiss terus nampak pergunungan snow...subhanallah..jakun masing2..first time nampak scenary macam tu...menggeletis la semua..xsabar nak turun..haha


sampai2 airport Zurich...pi beli tiket train untuk ke hotel Ibis..kena naik tram nombor 10..disebabkan baru balik dari Paris..rase macam best jer naik tram..lengang n aman jer rase..hari yang kiteorang sampai tu rupenyer Zurich baru turun snow hari semalamnyer..aduhhh..melepas nak tengok snow turun..dapat tengok saki baki jela..sejuk dia..xyah cakap la...pakai 4 lapis baru lega..


dekat Swiss..xyah mintak jug kettle..sebab air minum semua direct dari sinki..punye la senang aku nak buat susu..hahahah..dia juz sediakan microwave jer..apelagi..borong la segala makanan kat supermarket..pizza ke..ape ke yang boleh panaskan..rice cooker memang kiteorang xbawak pi Swiss..juz bawak Berahims jer standby..oh ya..n maggi..tu jugak yang sedap..haha




Esoknyer kami dah ready nak ke Jungfraujoch..which is ang aku nak sangat pi tu..sebab kita akan ke Interlaken and Lauterbrunnen..mase ni kiteorang amek tour melalui Swiss Travel..harga??seorang dalam 1k..oh ya..infant bawak 2 tahun dia xbagi join..maybe sebab too small la kot..sebelum naik bus ke Interlaken..kiteorang sarap dulu kat Starbucks..kat sane..Starbuck tu murah jer..kat Malaysia jer bukan main kedekut nak beli..hahahha..padahal same jer bila dah convert duit rm..


perjalanan ke puncak memang sangat superb..xberhenti mulut ni sebut Ya Allah..alhamdulillah..xsangka dapat sampai sini..xsia2 buat survey..memang rugi lah kalau tido dalam bus..biase tengok dalam cerita hindustan jer..guling2 atas snow nie..huhu


sampai Interlaken..kiteorang pi makan lagi..kali nie pekena pizza pulak..pizza dia saiz besar..macam aku laki bini cukuplah 1 pizza..beli 1 pizza n dua hot coklat dah kenyang sangat dah..pizza pulak kiteorang pilih yang margarita jer..cheese..confirm2 halal kan..tu pun tak habis..siap boleh tapau lagi..kos makan kat situ dalam Euro40..



sampai satu pit stop kita akan naik train ke top of europe..so aku tinggalkan bag semua..juz bawak yang penting jer..dalam train pun kena cepat..kalau x kita akan terpisah dari group..sape yang bawak stroller memang leceh sikit sebab tempat letak stroller kat belakang train..


sampai2 jer kat atas..semua sesak nafas..xdelah sampai pengsan..cuma memang rase terhuyung hayang..semua dinasihatkan banyak minum air mengelakkan dari pitam..rupenyer kat atas tengok ribut salji..Allah..takut jugak..tapi bak kata mat saleh tu..kiteorang untung jumpe ribut..bukan senang nak jumpe..kau xtahu kiteorang dok seram kat atas tu tengok ribut...dengan ade anak kecik lagi...sampai muntah2 anak bujang aku..tapi tulah pengalaman kan..:)

setiap peserta diberi satu buku pasport utk amek cop kat atas nanti as a gift..:) kat atas tu boleh la beli cenderahati..harga??emm..satu fridge magnet Euro10..beli untuk diri sendiri jela..xlalu nak beli kan orang..xlalu dan xmampu..hahahah..







dak kenit nie banyak tido..cian dia..mesti mabuk sampai muntah2..tapi rezeki dia..bangun2 jer snow turun..terpinga pinga dia..xde pulak dia gigil sejuk ke ape..leklek jer..good job anak ibu..dapatlah rakam mase snow turun tu,,kenangan untuk akan datang..rasenyer akan datang lagi x??insyaALLAH..ade rezeki kita datang lagi yer sayang..bawak adik sekali..




balik tu semua kelaparan..semua pi beli nasi n seafood..sedapppppppppp..xcukup dengan tu..tapau lagi mcd..







esoknye..yang lain semua pi Luzern..aku anak beranak terbongkang tido..letih sangat..lagipun aku taknak anak bujang tu penat sangat..takut dia xtahan..so kiteorang decide nak jalan2 ke airport..makan2 sambil pi beli chocolate n t shirt :)







last day tu kiteorang ke airport pun naik tram jer..salah satu sebab kiteorang amek Ibis Hotel adelah sebab dia sangat dekat dengan airport..so xde istilah boleh terlepas flight la kte orang..






balik dari zurich tu ade insiden..sepatutnya kiteorang landing kat Gatwick...sekaliiii..waktu nak landing tu..rase kapal naik balik..xjadi turun..dah kenape terbang rendah pulak..buat orbit..cuak gak la..rupenyer kapal xleh mendarat sebab ade tumpahan minyak..so terpaksa ke Stansted pulak..aduh..YANG SILAPNYER kiteorang dah beli tiket train laju dalam flight dari Gatwick ke London..so memang xleh return duit..last2 sampai Stansted..kiteorang kena naik bus yang pihak Easyjet sediakan untuk ke Gatwick semula..dari utara ke selatan..kau bayangkan la..bukan berkira..tapi duit train tu 1 kepala dah 20pound..12 orang??kan ke rugi..xpela..jalan jauh kiteorang haritu..sampai Bayswater lembik semua..hahaha..xpe..kita pekena makanan sedap la malam tu..





last dayyyyyyyyy kat London..sedih memang sedih..tapi macamane pun rindu lagi negara sendiri..rindu rumah sendiri..huhuhu..

ok la..tu jela kisah percutian 2016 kiteorang..yang dirancang dalam mase 5 bulan jer..alhamdulillah..merase semua..next trip..amsterdam pulak mungkin????heheheheh..


1 comment:

  1. You have some really interesting blog posts on here! Glad I found it! I’m following you…Check out my blog if you get a chance! For more information visit k2 for sale

    ReplyDelete